2010. szeptember 30., csütörtök

Gomba-nap

Szombaton, október másodikán a László Kálmán Gombászegyesület ismét megszervezi a gombanapot. Helyszín: a Székely Nemzeti Múzeum. A program a meghívóban. Csalogatásként néhány gombafotót is mellékelek. 3-tól verseny 5-8 osztályosoknak!











2010. szeptember 25., szombat

Minden jó, ha - nem lódarázs - a vége

Ma megejtettük első közös sétánkat (na jó, azért nevezzük túrának) új osztályommal, az 5 bésekkel (5.B). Útiránynak Sugásfürdőt jelöltem a régi úton. 18-an indultunk 9 után néhány perccel a Sportcsarnok elől. Felkapaszkodtunk a Vadász utcán, átsétáltunk az Erős oldal fele...
Aztán elkezdődött a biosz óra, megnéztünk, megtapogattunk, megvizsgáltunk mindent ami utunkba került. Ha én nem láttam érdekességet, találtak nekem :) 

 Erdő szélén izzik a galagonya, izzik a galagonya ruhája

 Ez már a lepketapló

Itt hosszasan időztünk: a gyilkosgalóca !!! nem játék (és főleg nem kaja) 

 Szomjoltás a Honvéd csorgónál

 Aztán jött egy imádkozó sáska...

 ...mellette egy kis ezerjófű

Éhesek vagyunk, enni akarunk! (kell a fejlődő szervezetnek a táplálék) 

Virágos (bánáti sáfrány) erdő következett, sok-sok gombával...

 ...kénvirág...

 ...korall...

...tinta...

...légyölő...

 ...aztán csoportkép


 ...majd megérkeztünk Sugásfürdőre, ahol javában épül az új pálya, dolgoznak a Borvíz útja projekten

 Innen felkapaszkodtunk a sípálya tetejére, ahol gyönyörű légyölő galócák...

 ...narancssárga csészegombák...

 ...őzlábak mosolyogtak...(utóbbiakat le is szedtük)

 Aztán 1018 méteren, a Görgő csúcsán bemutatták a termést és elindultunk hazafele

Az erdőből már majdnem kiérve ennél az öreg fánál készítettünk egy csoportképet, de itt még nem sejtettük, hogy lódarazsak fészkére találtunk. Talán, ha a fiúk nem másznak a fára... 

 ...nem dagadt volna meg Samu füle és Annamari arcát sem csípik meg a felhergelt állatok.

A tettes: a nálunk élő legnagyobb darázsfaj

 A végén azért még fociztunk egyet, pontosabban volt egy fiú - lány focimeccs (ahol én a lányok csapatát erősítettem), de a fiúk iránti tiszteletből nem írom le, hogy 5-0-ra felszántottuk velük a szép, szeptemberi gyepet.

Nem kell ringatás! :)


Nagyításért kattints a képekre!

2010. szeptember 23., csütörtök

Ismerd meg a chilei bányászokat!

Jól mondják, hogy egy ember halála tragédia, száz ember halála statisztika. Valahogy így voltam az elején ezekkel a szerencsétlenül járt bányászokkal is. Ám ahogy követem az eseményeket, egyre közelebbinek érzem a problémájukat és most, hogy az arcukat is láttam, még inkább szurkolok, hogy sikerüljön kimenteni őket.


A bánya helyszínéről, a hozzátartozokról, a mentésről még több kép ITT!

2010. szeptember 22., szerda

Esti program: Jupiter-nézés

Ha eddig még nem tettétek meg, akkor a napokban nyugodtan megejthetitek a Jupiter megfigyelését. Legutóbb 1963-ban volt hozzánk ennyire közel - és jó pár évig nem is lesz újra - ezért érdemes este kisétálni egy sötétebb helyre és célba venni a legfényesebb "csillagot". Ez a Jupiter bolygó! Egy távcsővel már a holdjai (a 4 Galilei hold) is megfigyelhetőek. Dél-kelet fele látható, a Holdtól balra. Aki nem biztos magában, illetve nem akar hinni a szemének :) az tegyen egy egyszerű tesztet: nézze a megtalált fényes égitestet és állapítsa meg, hogy a fénye nem vibrál, mint a csillagoknak. Kellemes nézelődést!
Ezt fogod látni...

Ezt pedig nem (a Jupiter Nagy Vörös Foltja)

2010. szeptember 21., kedd

Napkitörés

Egyre népszerűbb téma a napkitörés, annak hatása a műholdakra (és ezáltal a telefon, tévé és egyéb készülékekre) és természetesen a Földre, katasztrófa-forgatókönyveket is gyártanak egyesek. A legbiztosabb, ha első kézből vesszük/veszitek az információkat, tehát győzödjetek meg saját szemetekkel, hogy miket "művel" a Nap. A képeket naponta frissítik, érdemes elmenteni a címet. Ezek a mai képek.




2010. szeptember 17., péntek

Chilei bányászok 2

Úgy tűnik mégsem lesz zökkenőmentes a bányászok kimentése. Egyes hírek szerint gyorsabban haladnak a fúrások, de ennek ellentmondó hírek is megjelentek, miszerint eltörött az alagútfúró pajzs. És filmet is forgatnak róluk...Bővebben az alábbi linkeken:
http://atv.hu/kulfold/20100914_chilei_banyaszok_eltort_a_furopajzs
http://nol.hu/kult/jatekfilm_keszul_a_chilei_banyaszok_kiszabaditasarol

2010. szeptember 12., vasárnap

Kiülök a dombtetőre...

...s innen nézek szerteszét, s hallgatom a fák lehulló levelének lágy neszét - írta Petőfi az őszről. A maihoz hasonló meleg, őszi napokat kedvelem, igazából még nem az elmúlás érzetét kelti. A hollók, egerészölyvek kergetőztek, gomba is van még éppen elég, a mezőn nyüzsögnek az emberek, a levelek is próbálják még tartani magukat. Szép az ősz! És a legszebb benne, hogy holnap kezdődik a suli! :)))

Itt van az ősz

itt van újra

S szép mint mindig, énnekem

Tudja Isten, hogy mi okból

Szeretem? de szeretem...

...Levetette szép ruháit

Csendesen levetkezett

Majd felöltözik, ha virrad

Reggele, a kikelet.

2010. szeptember 9., csütörtök

A chilei bányászok

Augusztus 5-én - tehát már több mint egy hónapja - 700 méter mélyen, a föld alatt rekedt 33 bányász az Atacama-sivatag, San José-i réz- és aranybányájában. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a bányaomlás után 17 nappal sikerült kapcsolatba lépni a lent rekedtekkel, akiknek élelmet, italt és egyéb kellékeket juttatnak le azóta folyamatosan. Túlélésük többek között annak köszönhető, hogy a bánya mélyén sikerült egy előre kialakított fülkébe jutniuk. Belegondolni is szörnyű, hogy milyen érzésekkel telhetnek napjaik, hiszen tudják, hogy kb. 3 hónap múlva érik el a fúrással, addig sötétben, magas hőmérsékletben és párában kell összezárva éljenek. Azt hiszem, ha kiszabadítják őket egyiknek sem lesz kedve jelentkezni a Való Világ villájába...Ime a róluk készült videorészletek:



 

2010. szeptember 8., szerda

Web-gólya

Ismét gólyák nélkül maradtunk. Még itt-ott látni egy-két lemaradt példányt, de a többség elutazott melegebb, táplálékgazdagabb helyekre. A modern tudománynak köszönhetően azonban nem tévesztjük őket szem elől. Ipoly és Apaj, két fiatal gólya jóvoltából :) nyomon követhetjük őket. Érdekesség, hogy Ipoly embereknél nevelkedett. Bővebben a www.gilice.hu oldalon. Érdemes átkapcsolni. Természetesen visszavárlak! (az oldalon a térkép alatt meg kell jelölni Ipolyt és Apajt és pirossal, illetve zölddel mutatja, hogy merre röpködnek éppen). Az alábbi képek a megyében készültek és nem a nevezett gólyákat ábrázolják. 






2010. szeptember 6., hétfő

A Csáu villa árnyékában

Erdőfülére is jutott egy azokból a vadászházakból, amelyek az egykori főtitkár szenvedélyének kielégítését szolgálta volna. Tudomásom szerint Ceausescu egyszer sem fordult meg az erdőfülei vadászházban. Nekem azonban volt szerencsém pár napot, néhány méterrel lennebb eltöltenem, a Kovács patak mellett. A hely csodálatos, az út odaáig elég jó (autóval is megközelíthető), bár ha azt nézem, hogy alig egy éve javították, akkor  kérdőjelek sorakoznak a szakértelem, vagy a felhasznált anyagot illetően. Az erdők vadakban gazdagok, a patakokban azonban fogytán a pisztráng...Hogy hogyan lehet eljutni oda? Előbb megcélozod Barótot, onnan Bardóc fele veszed az irányt, majd Erdőfülétől 10-12 kilométert kell menni. A Kuvaszó patakon található kb.4 méteres vízesés már önmagában megér egy túrát (a Margit villánál kell balra feltérni).

Az egykori Ceau-villa bejárata távolabbról...

...közelebbről

Vörös andezit a Kuvaszó patak medrében

A vízesés...

...kb.4 méter magas...

...és nagyon szép

Szeretem az olyan helyeket, ahol lépten-nyomon érdekes állatokat, növényeket látok. Itt erre adott a lehetőség.

Foltos szalamandra

Cincér

Fecsketárnics

Teleki virág

Közönséges lizinka

Jó túrázást!